Skoči na glavno vsebino

Zgradimo splet, ki bo deloval v dobro človeštva

sreda, 11. 12. 2019 9:31

Britanski informatik sir Tim Berners-Lee, ki je 6. avgusta 1991 predstavil projekt WWW (World Wide Web) in s tem ustvaril svetovni splet, si prizadeva, da bi ta znova deloval v dobro vsega človeštva. Njegov nagovor uporabnikom spleta prenašamo v celoti.

Orodje za spreminjanje življenj na bolje

Splet je eno najzmogljivejših orodij za spreminjanje naših življenj na bolje, kar smo jih kdaj koli imeli. Vendar pa uporaba spleta za dobro še nikoli prej ni bila v večji nevarnosti.

Predsodki, sovraštvo in lažne novice, ki se razširjajo po spletu, uničujejo skupnosti. Goljufi uporabljajo splet za krajo identitete, zalezovalci za nadlegovanje in ustrahovanje žrtev, pridobitni interesi pa rušijo demokracijo z inteligentnimi digitalnimi taktikami.

Zato sem pred enim letom pozval vlade, podjetja in državljane po vsem svetu, da ustvarijo načrt za zaščito spleta kot gonilne sile za dobro.

Predstavljam rezultate – novo pogodbo za splet. Prvič v zgodovini imamo globalni načrt za ukrepanje, s katerim bomo poskrbeli, da bo naš spletni svet varen, da bo orodje opolnomočenja in to resnično za vsakogar.

Se boste prijavili in podprli pogodbo ter delili novico na družbenih omrežjih?

Pogodba za splet vladam, podjetjem in osebam, kot ste vi, predstavlja konkretna dejanja, ki jih lahko in morate izvesti, da bomo zgradili splet, ki bo deloval v dobro vsega človeštva. Pogodba bo pomagala zagotoviti, da se bomo lahko vsi kadar koli povezali v internet, da bodo naši podatki zaščiteni, z okrepitvijo ustvarjanja skupnostnih vezi v spletu pa bomo zmanjšali spletno sovraštvo.

Zato vas prosim, da se mi pridružite in podprete pogodbo za splet. Če želimo spremeniti prioritete in dejanja tistih, ki so na oblasti, je najboljši način ta, da se za to zavzamemo povsod po svetu in zahtevamo takšen splet, kot si ga želimo.

Hvala,

Tim

Sir Tim Berners-Lee
Soustanovitelj fundacije World Wide Web

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)