Skoči na glavno vsebino

Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje SLING

Superračunalniško omrežje predstavlja infrastrukturo za reševanje računsko zahtevnih nalog.

V današnji množici podatkov in kompleksnih algoritmov se hitro zgodi, da en računalnik, čeprav zelo zmogljiv, ni več dovolj za reševanje zahtevnejših problemov v doglednem času. V takih primerih je smiselno uporabiti superračunalniško omrežje. Z njegovo pomočjo lahko raziskovalec veliko hitreje in učinkoviteje rešuje računsko zahtevne naloge.

Superračunalniško omrežje je skupek gruč (ang. cluster) računalnikov. Gruče uporabljajo vmesno programsko opremo, tako da za uporabnika delujejo kot homogen superračunalnik. Pri superračunalniškem omrežju gre za razpršena računalniška omrežja, kjer se delijo računalniške kapacitete, ki jih uporabljajo raziskovalci pri skupnih projektih. Osnovano je na enaki ideji kot splet, vendar gre pri spletu zgolj za porazdeljene podatke, pri superračunalniškem omrežju pa tudi za delitev računalniške moči in diskovnega prostora. Za slovenske raziskovalce je med drugimi na voljo tudi gruča, ki je bila vzpostavljena leta 2010 in jo upravljamo na Arnesu.

Raziskovalci, ki želijo pridobiti dostop do računskih zmogljivosti Arnesove gruče, potrebujejo digitalno potrdilo. Poleg tega morajo biti včlanjeni v ustrezno virtualno organizacijo (VO). Za dostop do Arnesove gruče zadostuje včlanitev v slovensko splošno virtualno organizacijo – General VO (za dostop potrebujete digitalno potrdilo). Podpora je na voljo na support@sling.si.

Na Arnesu smo v letu 2009 prevzeli vlogo koordinatorja pri vzpostavitvi in vodenju Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING, ki je član Evropske iniciative za grid – EGI.

Več informacij o Slovenskem nacionalnem superračunalniškem omrežju najdete na spletni strani SLING.

SLING

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)