Skoči na glavno vsebino

LOLA (Low Latency audio visual streaming system)

1. Kaj je Lola? 2. Zakaj je Lola nastala? 3. Kje še lahko uporabljamo Lolo? 4. Več o Loli 5. Lola oprema in omrežje 6. Lola v Sloveniji 7. Lola na organizacijah

Kaj je Lola?

LoLa (LOw LAtency audio visual streaming system) omogoča zelo hiter prenos zvoka in slike prek interneta, saj je čas (zamik oz. “delay”), ki je potreben za prenos iz lokacije A (mikrofon in kamera) do lokacije B (zvočniki in platno) zelo kratek, tudi od le nekaj čez 20 ms naprej. Zato Lola odpira nove možnosti komuniciranja, ki jih drugi avdio in video prenosni sistemi ne omogočajo.

Zakaj je Lola nastala?

Lola je nastala na pobudo glasbenikov, ki so želeli imeti glasbene vaje iz več oddaljenih lokacij hkrati, saj bi s tem zelo veliko privarčevali ne samo na potnih stroških, pač pa tudi na času in s tem imeli več časa za same vaje, za učenje. Zato se trenutno Lola uporablja predvsem za učenje glasbe na daljavo, kjer glasbeniki hkrati igrajo različne inštrumente in imajo pri tem občutek, kot da bi njihovi soigralci igrali fizično zraven njih, kot da bi bili na istem odru.

Kje še lahko uporabljamo Lolo?

Lola je zelo uporabna tudi za vaje pred velikimi koncerti, kjer tipično slavni glasbeniki prispejo v kraj koncerta le kakšen dan prej in je zato zelo malo časa za vaje. Z uporabo Lole se lahko vadi že več tednov pred koncertom, saj vsak glasbenik ostane v svojem kraju in jih Lola postavi na navidezni skupni oder. Tako imajo glasbeniki občutek, da so oddaljeni glasbeniki tudi fizično zraven njih.

Lolo je mogoče uporabiti tudi za izvedbo pravih koncertov, kjer so glasbeniki fizično oddaljeni 1000 in več kilometrov.

Več o Loli:

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)