Skoči na glavno vsebino

Nastavitev programa MS Outlook 2019 SLO

Osebni podatki, uporabljeni v spodnjem primeru, so izmišljeni. Pri postopku nastavljanja jih ustrezno nadomestite z vašimi, ki jih najdete na Obvestilu o dodelitvi uporabniškega imena.

1. NASTAVITEV POŠTNEGA RAČUNA Pri prvem zagonu programa Outlook 2019 se zažene čarovnik, ki ne ponuja možnosti urejanja potrebnih strežniških nastavitev, zato nastavitve pošte potekajo na nadzorni plošči. Čarovnik lahko preprosto zaprete.

Čarovnik

Držite tipko windows Windows in pritisnite črko R, nato v okno vpišite control, ter pritisnite Vredu.

Run

Najprej spremenite pogled na Male ikone, nato izberete Mail. V novem oknu, izberete prvo možnost E-poštni računi.

Control Panel

V naslednjem oknu izberete gumb Novo.

Nastavitve

Izberite možnost Ročna nastavitev ali dodatne vrste strežnikov in nadaljujte s klikom na gumb .

d

Izberite možnost POP ali IMAP in svojo izbiro potrdite s klikom na gumb .

e

V polje Vaše ime vpišite svoje ime in priimek, v polje E-poštni naslov vpišite svoj e-poštni naslov. Za vrsto računa izberite IMAP. V polje Strežnik za dohodno pošto vnesite strežnik za prihajajočo pošto imap.arnes.si. V polje Strežnik za odhodno pošto (SMTP) vnesite strežnik za odhajajočo pošto mail.arnes.si. V polje Uporabniško ime vnesite svoje uporabniško ime ter v polje Geslo svoje geslo. V primeru, da ne želite ob vsakem prejemanju ali pošiljanju vpisovati gesla, obkljukajte možnost  Shrani geslo. Outlook si bo zapomnil geslo, povezano s tem računom. S tem se lahko poveča možnost zlorabe uporabniškega imena, še posebej pri računalnikih, kjer (en) računalnik uporablja več oseb. Pred nadaljevanjem nastavite še šifrirano povezavo in vklopite avtentikacijo za odhodni strežnik. Najprej kliknite na gumb .

f

2. NASTAVITEV VARNE POVEZAVE Arnes omogoča varno povezavo TLS (Transport Layer Security) in SSL (Secure Sockets Layer) – komunikacija med odjemalcem in strežnikom poteka v šifrirani obliki. Za nastavitev varne povezave v novoodprtem oknu izberite zavihek . Za dohodni strežnik v vrstici Uporabi to vrsto šifrirane povezave izberite SSL. Vrata se samodejno nastavijo na pravo vrednost, 993. Za odhodni strežnik pod Uporabi to vrsto šifrirane povezave izberite TLS. Vrata spremenite iz 25 v 587; ta omogočajo tudi SMTP-avtentikacijo. Če ta standard iz kateregakoli razloga ne bo deloval, lahko uporabite tudi SSL in vrata 465.

Omogočiti je potrebno še SMTP-avtentikacijo. Izberite zavihek   in obkljukajte možnost Strežnik za odhodno pošto (SMTP) zahteva preverjanje pristnosti. Nastavitev potrdite s klikom na gumb  , nato postopek nadaljujete s klikom na gumb .

h

Odjemalec pošte MS Outlook 2019 bo preveril pravilnost vpisanih podatkov. V primeru uspešne prijave na strežnik dohodne ter odhodne pošte, se prikaže naslednje besedilo: “Čestitamo! Vsi preizkusi so uspešno opravljeni. Za nadaljevanje kliknite “Zapri“. Za nadaljevanje kliknite na gumb zapri.

i

Uspešno ste si nastavili elektronsko pošto v programu MS Outlook 2019. Za zaključek pritisnite na gumb  .

j1

3. SPREMINJANJE NASTAVITEV RAČUNA Odprite meni Datoteka, izberite možnost Informacije ter Upravljanje Profilov.

Accoun Settings

V novem oknu, izberete prvo možnost E-poštni računi.

E-poštni naslov

V novo odprtem oknu izberite želen e-poštni račun. Za spremembo nastavitev računa kliknite na gumb .

l

Pojavi se isto okno kot pri postopku ustvarjanja novega računa. Tukaj lahko popravite vse pomembne nastavitve.

f

Za podrobnejše nastavitve strežnikov in nastavitev varne povezave kliknite na .

h

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)