Skoči na glavno vsebino

Evropsko raziskovalno in izobraževalno omrežje s terabitnimi hitrostmi

petek, 13. 7. 2012 12:15

Omrežje GÉANT, katerega del je omrežje ARNES, ostaja vodilno svetovno raziskovalno in izobraževalno omrežje, saj bodo nadgradnje opreme v prihodnosti zagotovile hitrosti prenosa podatkov do 2 Tb/s (terabita na sekundo). Z nadgradnjo omrežja bo tako preko 40 milijonov raziskovalcev, profesorjev in drugih uporabnikov, med njimi tudi slovenskih, lahko sodelovalo na projektih, ki zahtevajo vedno večje količine prenesenih podatkov.

Nadgradnja hrbtenice omrežja, ki se prične v drugi polovici leta 2012, bo sprva omogočala hitrosti prenosa podatkov do 500 Gb/s, (gigabitov na sekundo), posamezni uporabniki pa bodo svoje podatke lahko prenašali s hitrosti do kar 100 Gb/s. Aktivna oprema, ki bo uporabljena med nadgradnjo, bo tako omogočala tudi naknadna povečanja hitrosti tega preko 50,000 km dolgega evropskega omrežja.

Omrežna arhitektura temelji na dveh tipih opreme – optičnih prenosih oz. osvetljevanju optičnih vlaken in preklapljanju podatkovnih paketov. Omrežje, ki ga sofinancira tudi Evropska komisija, bo tako tudi slovenskemu raziskovalno-izobraževalnem sektorju zagotovila edinstveno konkurenčnost in možnost odkritij, ki lahko koristijo celotnemu človeštvu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)