Skoči na glavno vsebino

Preprečevanje neželenih vpadov v Arnes Zoom

petek, 20. 11. 2020 8:24

Na Arnesu med storitvami ponujamo tudi videokonferenčno orodje Zoom. Gre za licenčno verzijo orodja, ki omogoča, da več uporabnikov hkrati, z vklopljenim zvokom in sliko, sodeluje v videokonferenčni sobi. Arnes Zoom uporablja zgolj Zoomove strežnike, ki se nahajajo v Evropski uniji. Na ta način smo poskrbeli za zaščito vaše zasebnosti.

Nepovabljeni gostje v zaprtih skupinah

Pri vseh video konferenčnih sistemih in tudi pri Arnesovem Zoom-u še vedno lahko naletite na določene neprijetnosti, kot so denimo vpadi nepovabljenih gostov v zaprte skupine, ki nato na različne načine motijo in ovirajo izpeljavo videokonference.

V izogib takšnim neprijetnim dogodkom vam priporočamo, da pri svojih videokonferencah upoštevate spodnje nasvete.

Naj veljajo ista pravila kot v razredu

Povezav do vaše videokonference ne objavljajte na javnih mestih, temveč izključno v zaprtih okoljih oz. komunikacijskih kanalih, npr. v spletnih učilnicah, kamor se učenci vpišejo s svojim uporabniškim imenom in geslom, ali po elektronski pošti.

Učence opozorite, da tudi pri pouku prek videokonference veljajo ista pravila kot v razredu in da je morebitno nepooblaščeno deljenje povezave v konferenco hujša kršitev šolskih pravil.

Dovolite dostop z AAI-prijavo

Ko pride do vpada neznane osebe, je napadalca običajno težko izslediti, če za vstop v videokonferenco uporabimo zgolj anonimni klik na povezavo, saj uporabnik lahko kot svoje ime vpiše karkoli. Najbolj zanesljiva zaščita je torej, da učitelj dovoli vstop v videokonferenco zgolj z AAI-prijavo. Predpogoj za to je seveda, da so v šolskem imeniku (MDM) vpisani vsi učenci z lastnimi elektronskimi naslovi.

Dokler ne uredite AAI-prijave za vse učence ali če ta ni možna, vam priporočamo nekaj korakov za večjo varnost vaših konferenc.

Kako do večje varnosti vaših konferenc?

Priporočljiva je uporaba gesla  za vstop v konferenco Zoom; tako morajo morebitni nepridipravi uganiti tudi geslo, ne le identifikacijsko kodo konference.

Privzeta nastavitev Arnes Zooma je uporaba t.i. čakalnic (Waiting Room). Gostje se pri tem ne vključijo neposredno v konferenco, temveč mora njihov vstop potrditi gostitelj. Za tekoče delo vam svetujemo, da nalogo »reditelja« zaupate enemu izmed učencev, ki je odgovoren za to, da spusti v konferenčno sobo samo povabljene.

Priporočamo tudi, da ob ustvarjanju konference uporabite nastavitev za vstop udeležencev brez zvoka (Mute Paticipants Upon Entry). S tem se izognete težavam ob začetku videokonference in lažje začnete z delom.

V videokonferenci je onemogočena možnost preimenovanja udeležencev (Allow Participants to Rename Themselves). Priporočamo vam, da te nastavitve pri kreiranju videokonference ne spreminjate, saj se s tem izognete morebitnim poskusom provociranja ali prikrivanja identitete z neprimernimi ali lažnimi imeni udeležencev.

Deljenje zaslona (Share Screen) je privzeto nastavljeno tako, da ga lahko deli vsak v konferenci. Gostitelj se lahko odloči, da to pravico kateremukoli izmed gostov med videokonferenco tudi odvzame. S tem onemogočite deljenje neumestnih in neprimernih vsebin.

Enaka nastavitev velja za funkcijo, s katero gostitelj dovoli udeležencu, da prevzame nadzor nad računalnikom gostitelja konference, tako imenovani »Remote Control«. Pri tem velja poudariti, da se to ne zgodi avtomatično, temveč mora gostitelj konference ročno potrditi dovoljenje za prevzem. Pri morebitnem omogočanju te funkcije priporočamo izredno previdnost.

Bodite previdni, če se vam v videokonferenco vključi nekdo, ki se izdaja za tehnično podporo. Arnesova ali druga pooblaščena oseba se ne bo nikoli vključila v vaš pouk prek videokonference. V takem primeru udeleženca, ki se izdaja za »administratorja«, takoj blokirajte oz. izključite iz konference.

Prenos datotek (File Transfer) lahko vsak uporabnik onemogoči v nastavitvah svojega profila. Privzeta nastavitev ne omejuje tipa deljenih datotek. 

V videokonferenci vam je na voljo tudi prikaz nadzorne vrstice srečanja (Always Show Meeting Control Toolbar), ter označevanje, kdo je gost in kdo udeleženec v konferenci. Obe nastavitvi lahko po potrebi prilagodite vašim željam v nastavitvah svojega profila.

Če je na vaši šoli do incidenta že prišlo in ga želite raziskati, lahko Arnes na vašo zahtevo pooblaščeni osebi šole posreduje dnevniške datoteke, ki vsebujejo prijave v videokonference, odprte s strani učiteljev te šole (imetnikov licenc). Ti zapisi prikažejo oznako videokonference, ime oz. e-mail učitelja (host), imena udeležencev (samovpis), podatke AAI-prijave (če je bila zahtevana), ter številko IP, s katere je bila opravljena prijava. S temi podatki si šola lahko pomaga pri razlagi dogodkov. Pri tem pa se moramo zavedati, da dejansko identiteto uporabnika (gospodinjstva), ki uporablja to IP število, lahko razkrije le operater (ponudnik) v sodnem postopku.

Te napotke smo pripravili v želji, da šolam pomagamo pri preprečevanju in pri reševanju morebitnih zapletov, ki bi lahko ovirali poučevanje preko video konferenc.

Upamo, da so vam ti napotki v pomoč. Želimo vam uspešno delo s pomočjo storitve Arnes Zoom.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)