Skoči na glavno vsebino

Pomembno: E-poštni naslovi v SIO.MdM in delovanje storitev

petek, 16. 10. 2020 12:22

Z začetkom šolskega leta in povečano uporabo e-storitev v šolah opažamo naraščajoče število težav, ki nastanejo zaradi neustreznega podatka, ki je v SIO.MdM vpisan kot e-poštni naslov uporabnika.

Pojavljajo se prazna polja, več uporabnikov ima enak naslov, ta je v nekaterih primerih neveljaven ali pa so v sistemu naslovi staršev …

Znova vas želimo opomniti na priporočila glede dodeljevanja e-poštnih naslovov učiteljem in učencem in vas zaprositi, da preverite, ali so v imeniku uporabnikov vpisani ustrezni podatki, saj je od tega odvisno pravilno delovanje različnih storitev enotnega izobraževalnega okolja Arnes.

Nujni del identitete, brez zakonske starostne omejitve

e-poštni naslov, ki ga učitelj oz. učenec uporabljata pri izobraževanju na daljavo oz. splošno pri uporabi e-storitev v izobraževalnem procesu, je nujni del digitalne identitete udeleženca.

Dejanska uporaba sega od pasivnega prejemanja občasnih sporočil do ključne oblike komunikacije na daljavo. Na e-naslov, ki je lasten vsakemu udeležencu, se npr. zanašajo spletne Arnes Učilnice, na e-naslov je vezana uporaba licence Arnes Zoom za učitelje … Uporaba e-naslovov pod šolsko domeno omogoča tudi omejitve dostopa, npr. do sob Zoom, na izbrano šolo.

Poudarjamo, da ni zakonske starostne omejitve za dodeljevanje e-naslovov učencem. Učence oz. njihove starše seznanimo z obdelavo podatkov z ustreznim obvestilom (priloga). Urad informacijskega pooblaščenca sicer meni, da je za obdelavo podatkov otrok pri izobraževanju na daljavo pravna podlaga že sama zakonska obveznost šole, da izvede izobraževanje, ne pa privoljenje staršev.

Pomembno je, da se »šolski e-poštni naslov«, ki je lasten le konkretnemu uporabniku in se tudi dejansko uporablja v izobraževanju na daljavo, vpiše v SIO.MdM kot ustrezen podatek.

Ne vpisujte tujih e-naslovov

e-naslov v MDM ne sme biti prazen ali neveljaven podatek, prav tako naj kot e-naslov učenca ne bo vpisan tuj podatek – npr. e-naslov učitelja ali starša. Skrb, da otroci v prvi triadi še ne znajo uporabljati e-pošte in da jim pri tem pomagajo starši, je moč reševati s preusmeritvami e-pošte.

Enotni šolski e-naslovi, ki ste jih dodelili učencem in učiteljem, naj bodo torej vpisani v SIO.MdM, ne glede na ponudnika. Če za delo že uporabljate e-naslove v okviru storitev Microsofta ali Googlove storitve G suite for education, v SIO.MdM vpišite te.

Preprosto ustvarjanje šolskih e-naslovov pri Arnesu

Če takih naslovov bodisi za učitelje ali za učence še niste sistematično uredili, jim lahko »šolske« naslove pri Arnesu, pod izbrano šolsko domeno, ustvarite v orodju SIO.MdM. Navodila najdete na straneh za pomoč uporabnikom.

V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte na helpdesk@arnes.si.

Izbira ponudnika šolskih e-naslovov

Informacijski pooblaščenec RS priporoča, da v šoli za namen izobraževanja učiteljem in učencem dodelite enotne »šolske« oz. »službene« e-poštne naslove. Uporabo zasebnih naslovov odsvetuje.

Šola lahko – ob ustrezni pogodbi, ki vključuje tudi obdelavo osebnih podatkov – dodeli tako učencem kot učiteljem e-naslove, pod spletno domeno šole pri enem od ponudnikov. Najpogosteje so v uporabi ponudniki kot so Arnes, Microsoft in Google.

Informacijska pooblaščenka v omenjenem mnenju izraža zadržke do tujih, zlasti neevropskih ponudnikov za »šolsko« e-pošto, in priporoča slovenske, javne ponudnike.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)