Skoči na glavno vsebino

Znamo prepoznati prevaro na spletu

petek, 19. 10. 2012 12:14

Evropska agencija za omrežno in informacijsko varnost ENISA letos prvič organizira vseevropsko akcijo, s katero želi spodbuditi ozaveščenost o kibervarnosti med državljani. Pilotskemu projektu se je pridružilo sedem evropskih članic, med njimi tudi Slovenija. Članice v mesecu oktobru organizirajo različne dejavnosti, Slovenijo pa bo zastopal Arnesov nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira slovenski center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

Program Varni na internetu je zasnovan prav z namenom pomoči, ozaveščanja in izobraževanja širše javnosti glede varne uporabe interneta in prepoznavanja tveganj. Z dosedanjimi odzivi so na SI-CERT-u zadovoljni, saj so v lanskem letu zabeležili kar 92 odstotkov več prijav spletnih goljufij. Vendar, kot izpostavljajo, ne gre prehitro sklepati, da so  slovenski spletni uporabniki toliko bolj ogroženi. Statistika je posledica dosedanjih aktivnosti in večjega zavedanja uporabnikov, kam se lahko obrnejo po pomoč. V preteklem letu so na SI-CERT-u obravnavali 762 omrežnih incidentov, to številko pa so presegli že avgusta letos in ocenjujejo, da se bo število incidentov v letu 2012 gibalo med 1300 in 1500.

Ob letošnji vseevropski akciji so pripravili medijsko kampanjo, s katero se osredotočajo predvsem na opozarjanje pred spletnimi goljufijami, v katerih so uporabniki lahko tudi finančno oškodovani. Kot izpostavlja vodja SI-CERT-a Gorazd Božič: »Spletni uporabniki v Sloveniji v večini poskrbijo za osnovno zaščito svojega računalnika, so pa zato veliko bolj ranljivi na ti. socialni inženiring, kjer jih s preprostim sporočilom o nagradi nekdo želi prepričati, da kliknejo povezavo ali pošljejo svoje osebne podatke. V takšnih primerih  ne pomaga še tako napreden antivirusni program, potrebno je znati prepoznati tveganje oz. poskus prevare.«

V ta namen so pripravili serijo izobraževalnih video vodičev, v katerih spletnim uporabnikom predstavijo tipične pokazatelje nigerijske prevare, phishing kraje podatkov in lažne spletne trgovine. Kot pravijo, so se odločili za bolj humoren pristop, saj želijo problematiko spletnih prevar približati čim širši množici. Video Dober dan, a je to banka?, ki razkriva znake phishing prevare, prvič predstavljajo danes, do konca oktobra pa bodo predstavili še ostala video vodiča.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)