Skoči na glavno vsebino

Vse najboljše: CodeWeek praznuje 5. rojstni dan

torek, 19. 9. 2017 11:11

Med 7. in 22. oktobrom bo potekal peti Evropski teden programiranja CodeWeek. Od leta 2013 je na 30.000 tečajih programiranja sodelovalo več kot 1.500.000 mladih. Poleg tečajev Scratcha za najmlajše in delavnic digitalne pismenosti organizatorji letos napovedujejo tudi spletne tečaje programiranja.

Na osnovnih in srednjih šolah

Največ tečajev programiranja in delavnic digitalne pismenosti organizirajo šole, zato koordinatorji projekta zanje pripravljajo posebna gradiva.

Učna priprava za programiranje s Scratchem

Da bi šolam olajšali izvedbo delavnic programiranja, so organizartorji CodeWeeka izdelali učno pripravo Uvod v programiranje s Scratchem, ki je prilagojena tudi tistim učiteljem, ki programiranja niso vešči.

Programirate lahko tudi brez računalnikov

CodeWeeka se lahko udeležite, tudi če ste brez računalniške učilnice – povezavo do gradiv za programiranje brez računalnika najdete v Navodilih za učitelje. Med gradivi boste, na primer, našli ideje za učenje binarnih števil s kartami in štetje do 31 s prsti ene roke.

Na spletnem naslovu events.codeweek.eu že najdete prve dogodke, ki so jih šole in druge organizacije že napovedale za 5. izvedbo Tedna programiranja.

Programiranje mobilnih aplikacij

20. oktobra bo na Srednji zdravstveni šoli v Celju ekipa CodeBrainer predstavila poklic programerja in prve korake v programskem jeziku Java. Vsak udeleženec dogodka bo prejel tudi brezplačni dostop do spletnega tečaja programiranja Android mobilnih aplikacij.

Še en brezplačni spletni tečaj programiranja mobilnih aplikacij za udeležence CodeWeeka gosti podjetje Housing na portalu Moje znanje – tečaj se prične 10. oktobra.

Učenje JavaScripta v angleščini

Wizard Amigos je platforma za učenje spletnega programskega jezika JavaScript, ki združuje programerje začetnike iz Nemčije, Slovenije, Tajske … V mednarodnem okolju lahko tako hkrati vadite angleščino in se učite programirati – popolnoma brezplačno in v svetovni družbi!

Otvoritev tedna programiranja na MIZŠ

Otvoritev slovenskega CodeWeeka 2017 bo gostilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer bo 9. oktobra ob 14. uri kratka predstavitev pete edicije projekta, tej pa bo sledila delavnica programiranja za zaposlene na Ministrstvu.

Letos tudi CodeWeek za upokojence

Projekt SilverCode in Univerza za tretje življenjsko obdobje pripravljata delavnico programiranja za študente UTŽO, ki bo potekala 18. oktobra v Ljubljani – skupaj s predstavitvijo rezultatov raziskave projekta SilverCode.

Programiranje robotov

Robotki LEGO Mindstorms bodo kopitljali 19. oktobra na delavnici na Gimnaziji Moste v Ljubljani. En teden pred njimi pa se bodo roboti predstavili najmlajšim na delavnici Spoznajmo robota v Savinjski dolini.

Prijavite delavnico

CodeWeek še vedno išče mentorje, ki bi oktobra bili pripravljeni nekaj ur svojega časa nameniti organizaciji delavnice programiranja za najmlajše. Iščejo pa tudi knjižnice, šole in podjetja, ki bi projektu v ta namen posodila svojo računalniško učilnico.

Osnovne informacije o projektu

CodeWeek je projekt, ki se posveča ozaveščanju o pomenu programiranja in digitalne pismenosti v več kot 50 državah. Samo lani je milijon udeležencev sodelovalo na 23.000 tečajih programiranja, skoraj polovica oziroma 46 % je bilo deklet. Letos obeležujemo 5. obletnico tega pomembnega projekta, ki bo tokrat potekal kar dva tedna in s tem dal priložnost še več otrokom in najstnikom, da naredijo prve programerske korake.

Slovensko spletno mesto Tedna programiranja
Osrednje spletno mesto Tedna programiranja
Slovenska skupnost CodeWeek na Facebooku
Twitter.com/CodeWeekEU

Katjo Koren Ošljak, nacionalno koordinatorko in ambasadorko projekta CodeWeek, lahko kontaktirate na naslovu info@codeweek.si.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)