Skoči na glavno vsebino

Vingegaard do zmage s pomočjo superračunalnika

četrtek, 4. 8. 2022 15:38

Bert Blocken na TU Eindhoven z modelom enega od        Jumbo-Visma kolesarjev. Foto: Ton van Til

Sicer se je Tour de France končal že nekaj tednov nazaj, z odličnim drugim mestom Tadeja Pogačarja, toda zmaga danskega kolesarja Vingegaarda je še vedno odmevna. Marsikdo pa ne ve, da je k zmagi doprinesla tudi uporaba superračunalnikov.

Gradbeni inženir in profesor na Tehnični univerzi v Eindhovnu (TU/e) Bert Blocken je sodeloval z ekipo Jumbo Visme, tudi s Primožem Rogličem, z namenom optimizacije aerodinamičnih pozicij pri kolesarjenju. To so izvedli v vetrovnikih oz. vetrnih tunelih, kjer so kolesarji testirali optimalne pozicije znotraj skupine, prav tako pa obliko in material oblačil, ki jih nosijo med kolesarskimi tekmami. Kot pravi Bert Blocken, lahko vse to vpliva na zmago. Trdi še, da je za natančnost, ki bi se na tekmah izkazala kot odločilna, potrebnih za model aerodinamike kolesarja okoli 10-100 milijonov podatkovnih točk.

Obdelava podatkov s pomočjo superračunalniške mreže

Ker so taki podatki izjemno obsežni, jim je prav prišla tudi računska zmogljivost in diskovni prostor superračunalnikov, do katerih preko tehnologije v oblaku raziskovalci na TU/e dostopajo s pomočjo HPC (high performance computing) laboratorija na univerzi.

Superračunalniki so uporabni na vseh področjih

Takšne zgodbe kažejo, da superračunalniki niso uporabni samo za poskuse v fiziki osnovnih delcev, za iskanje zdravila proti raku ali pa za modeliranje molekularnih struktur, temveč tudi v športu, ki je večini ljudi verjetno malce bližje kot razumevanje Higgsovega bozona ali pa DNK vijačnice.

Predvsem nam takšne zgodbe kažejo, da je z uporabo superračunalnika možno doseči rezultate, ki lahko izboljšajo oz. optimizirajo razne procese, ki v zameno potem gradijo na kvaliteti življenja z vidnimi rezultati.

V Sloveniji lahko računamo s pomočjo SLING-a

V Sloveniji je na voljo več superračunalniških gruč, v konzorciju SLING (Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje) je tako združenih 20 partnerskih institucij, med njimi tudi univerze in inštituti. Vsakdo, ki bi želel raziskovati s pomočjo superračunalnika, ima tako možnost zaprositi za dostop do mreže superračunalniških gruč, ki so na voljo znotraj SLING-a, preko tega pa imajo na voljo tudi dostop do tujih virov znotraj povezave v evropsko superračunalniško infrastrukturo.

Več na: https://www.sling.si/sling/sling/sodelovanje-v-sling/.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)