Skoči na glavno vsebino

Dobrodošli v Mreži znanja

sreda, 4. 12. 2019 8:36

#mrezaznanja

Sredo bomo začeli z novostmi na področju superračunalništva v Sloveniji, področje koordinira nacionalno superračunalniško omrežje – SLING, v sklopu zanimivega projekta HPC RIVR pa v Mariboru gradijo nov evropski superračunalniški center.

Tematiko bosta nadgradila gosta iz Italije, predstavnika GARR, italijanske raziskovalne in izobraževalne mreže. Navezala se bosta na tematiko superračunalništva, nato pa predstavila prednosti mednarodnega povezovanja na zanimivem primeru, ko so v Italiji zaradi napake pri gradnji avtoceste nenadoma ostali brez internetne povezave v celotni deželi Furlanija – Julijska krajina.

Dosežki programa SIO-2020

Predstavili vam bomo dosežke programa SIO-2020, ki je za osnovne in srednje šole v Sloveniji del vsakdana. Razveseljuje vas dobava nove opreme, prav tako smo zgradili brezžična omrežja na več kot 680 lokacijah. Nova znanja so vam na voljo prek e-učenja, kjer spoznavate nove e-vsebine, hkrati pa ustvarjamo in nadgrajujemo e-storitve.

Ali lahko stroj zavzame mesto učitelja?

Ob uvajanju naprednih tehnologij v učni proces pa je potreben tudi razmislek o tem, čemu ta tehnologija sploh služi. O vprašanju, ali lahko stroj v učnem procesu zavzame mesto učitelja, se bo spraševal dr. Damijan Štefanc, izredni profesor na oddelku za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti.

Med mnogimi novostmi Arnesovih storitev bo poseben poudarek na spletni dostopnosti in njenem pomenu, tudi v praksi. Gledališčnik Goro Osojnik, ki vodi Gledališče Ane Monro, vam bo predstavil zanimiv pogled na oblikovanje spletišč.

O 50-letnici interneta in razvoju umetne inteligence

Dotaknili se bomo tudi vaših osebnih podatkov in njihove obdelave v omrežju ARNES, temu pa bosta sledili zanimivi predavanji o vse bolj prisotni umetni inteligenci in prelomnici, ki jo je pred 50 leti ustvarilo prvo sporočilo, ki so ga poslali prek interneta.

Naučite se preživeti na družbenih omrežjih

Mala šola je zelo pomembna za preživetje v sodobnem svetu, pravijo Varni na internetu, še posebej, če gre za to, da se naučite preživeti na družbenih omrežjih, kjer lahko nekateri v prevarah izgubijo več 10.000 evrov.

Sledilo bo predavanje, ki bo predstavilo sedanjost, v kateri mešamo kritično dojemanje medijskih vsebin in usposobljenost za uporabo digitalnih tehnologij, aktivno državljanstvo pa se zlorablja za spodbujanje interesov informacijske industrije.

Prvi dan bomo zaključili s povezovanjem znanja in mreženjem po sami konferenci.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)