Skoči na glavno vsebino

Arnes in domena .si praznujeta 30 let!

petek, 25. 2. 2022 6:00

Leta 1991 smo dobili svojo državo, Slovenijo. Že naslednje leto je Slovenija dobila Arnes in svojo nacionalno domeno, .si.

Iz zgodovine

Arnes je bil ustanovljen 7. maja 1992, z odlokom v uradnem listu, in ena od njegovih dejavnosti je upravljanje slovenskega naslovnega prostora (koda SI) v računalniških mrežah. S tem je Arnes postal register za domeno .si.

Register upravlja podatkovno bazo vseh domen in oseb, ki so te domene registrirali. Prav tako vzdržuje sistem za registracijo domen in strežnik DNS za .si, ki vsebuje seznam domen in njihovih imenskih strežnikov, ta seznam pa se nato distribuira po ostalih strežnikih po svetu.

S tem dejanjem se .si spravi v pogon. Možna je registracija pod domeno .si in razreševanje spletnih naslovov. Uradni datum registracije pri IANA je 1. 4. 1992, ta datum štejemo za rojstni dan domene .si.

 

Proslavljamo 30 let .si

Letos torej proslavljamo 30 let .si. To sicer ne pomeni 30 slovenskih let na spletu, ki danes praktično predstavlja internet. Prva slovenska spletna stran je ugledala luč sveta 23. novembra 1993 in jo je postavil Mark Martinec, skupaj s sodelavci z IJS.

Če parafraziramo Neila Armstronga, je pridobitev internetnega naslova .si “majhen korak za človeka, a velik za Slovenijo”. Register.si se je zato odločil, da v letu 2022 podrobneje predstavi najpomembnejše dogodke v teh 30 letih, delo Registra, sodelavce in partnerje in številne zanimivosti, povezane z našo nacionalno domeno. Na spletni strani, posvečeni 30. obletnici, bomo celo leto objavljali pričevanja strokovnjakov, ki so pripomogli, da je .si varna in zanesljiva domena, registrarjev, ki z nami sodelujejo že mnoga leta, nosilcev domen, anekdote, zanimive statistike in vse, kar ste si želeli vedeti o .si, pa si niste upali vprašati.

Vendar… ste vedeli, da nacionalna vrhnja domena .si, ni bila prva izbira Slovenije? Anekdoto je orisal stripar in ilustrator Lenart Slabe.

Še posebej bomo veseli vaših vtisov, mnenj, anekdot, izkušenj in uspešnih ali manj uspešnih zgodb o .si, ki jih lahko delite z nami na naslov 30let.si@register.si.

Če bo zanimiva, jo z veseljem objavimo!

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)