Skoči na glavno vsebino

Starševski nadzor pri uporabi tehnologij: da ali ne?

torek, 4. 5. 2021 13:15

Na trgu obstajajo številna tehnična in programska orodja za filtriranje vsebin ter nadzor uporabe, ki staršem ponujajo različne oblike nadzora nad otroki. Safe.si je 12. maja 2021, ob 18. uri, pripravil spletno predavanje za starše predšolskih in osnovnošolskih otrok. Eno urno predavanje sta izvedla dr. Benjamin Lesjak in Maja Vreča, ki sta predstavila prednosti, slabosti in pasti starševskih orodij ter skušala odgovoriti na vprašanje, ali je uporaba teh orodij priporočljiva.

Do varnosti le z nekaj kliki?

Tehnična orodja za filtriranje spletnih vsebin, orodja za časovni nadzor uporabe naprav in druga podobna orodja za nadzor ter sledenje, kot so denimo pametne ure, so dostopna že zelo dolgo. Podjetja že leta ponujajo nove in dopolnjene izvedbe programskih orodij ter različnih tehničnih rešitev, ki naj bi staršem olajšala vzgojo otrok, prevzela del njihovih obveznosti in poskrbela za njihovo varnost ob uporabi, kar se sliši izredno privlačno. Z le nekaj kliki lahko denimo dobimo občutek, da je naš otrok na spletu varen in da nam ni več treba razmišljati o tem, ali bo naletel na vsebine, ki jih sami ne odobravamo. V današnjem svetu stalne preobremenjenosti, ko imamo vsi premalo časa za družinske obveznosti, se to lahko zdi kot idealna rešitev.

Toda, ali je temu res tako? Ali res obstaja enostavna rešitev za naše zagate, povezane z otroško uporabo interneta? Oglejte si predavanje, kjer sta predavatelja iskala odgovore na našteta vprašanja.

O predavateljih

Dr. Benjamin Lesjak je problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju delavnic Safe.si na osnovnih in srednjih šolah ter predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe in dolgoletni sodelavec Safe.si.

Maja Vreča je od leta 1995 zaposlena na Akademski in raziskovalni mreži Slovenije. Je tudi dolgoletna sodelavka Safe.si. V okviru svojega dela pripravlja in vodi Arnesov brezplačni množični odprti spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav »MOST-V«, pripravlja video gradiva, piše članke in izvaja tematska predavanja za zelo različna občinstva – od otrok in najstnikov, do učiteljev, staršev ali strokovnih delavcev.

Celoten posnetek predavanja si lahko ogledate tukaj:

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)