Skoči na glavno vsebino

Stanje storitev za izobraževanje na daljavo

sreda, 18. 3. 2020 9:16

Uporabniki storitev so 16. 3. in 17. 3. zaradi preobremenjenosti sistemov opazili občasno počasnejše delovanje in nedostopnost nekaterih storitev, ki jih javni zavod Arnes nudi uporabnikom s področja vzgoje in izobraževanja.

Na Arnesu smo ob napovedi zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov začeli v okviru možnosti povečevati kapacitete, ki omogočajo izobraževanje na daljavo.

Zasnovo Arnes Učilnic, digitalnega učnega okolja, je naša ekipa strokovnjakov v nekaj dneh bistveno spremenila, kar nam omogoča veliko bolj enostavno dodajanje novih strežnikov.

Od 10 do 100-krat večje število uporabnikov storitev

V ponedeljek je bilo število uporabnikov storitev od 10 do 100-krat večje kot običajno.

Do zasičenja je prišlo zaradi izjemne rasti števila hkratnih uporabnikov. Tako je bilo v ponedeljek, 16. 3., več kot 900 hkratnih uporabnikov storitve Arnes Učilnice, v torek, 17. 3., pa že veliko več kot 1.400. Tudi rast števila učilnic je velika, iz nekaj deset novih na dan, na rekordnih 1.437 na novo ustvarjenih učilnic v enem dnevu. Skupaj jih je trenutno več kot 18.000.

Delovanje je bilo v torek veliko bolj stabilno in tekoče. Kapacitete še vedno nadgrajujemo.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Institutu Jožefa Stefana, podjetjem Žabec, Xenya in DHH ter Pošti Slovenije, ki so velikodušno in brezplačno v izposojo ponudili lastno opremo. Hkrati raziskujemo možnosti izrednih investicij, vendar je ta trenutek treba računati tudi na zaplete na strani dobaviteljev opreme.

Število uporabnikov storitve Arnes Učilnice.

Enotna vstopna točka z navodili za izobraževanje

Na portalu www.sio.si, ki je uradna enotna vstopna točka za izobraževanje na daljavo, smo objavili priporočila za uporabo različnih orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo. Z upoštevanjem navodil bodo uporabniki pripomogli k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav.

Uporabnikom se opravičujemo za težave. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)