Skoči na glavno vsebino

Sodelujte na natečaju “Varna raba interneta”

sreda, 1. 4. 2015 9:36

Arnes kot soorganizator mednarodne konference SIRikt 2015 razpisuje natečaj, namenjen zaposlenim na osnovnih in srednjih šolah ter gimnazijah in dijaških domovih. Tema natečaja ja varna raba interneta v šoli.

Danes je naravno in samoumevno, da internet uporabljamo vsi, od najmlajših  do najstarejših. Uporabljamo ga za različne namene in na različne načine in vsi imamo občutek, da ga znamo uporabljati. Vprašanje, ki se postavlja je, ali ga znamo uporabljati varno? Arnes se tega problema že dolgo zaveda, zato je že od leta 1999 tako ali drugače vključen v mednarodno mrežo, ki se posveča tej tematiki, od leta 2004 pa je partner v projektu osveščanja SAFE-SI. Med drugim v okviru te dejavnosti izvaja predavanja in druga izobraževanja o tej tematiki, vključno s tritedenskim spletnim tečajem (MOOC). V zadnjem letu pa je pripravil tudi video gradiva, ki jih učitelji, pa tudi starši in mlajši uporabniki interneta že uporabljajo. V okviru Arnesa deluje tudi projekt Varni na internetu.

Vloga šole in učiteljev pri tem elementu vzgoje (in izobraževanja) je seveda ključna, zato želimo, da tudi učitelji prispevajo svoje izkušnje in predstavijo svoj način uporabe Arnesovih gradiv širši javnosti. Še posebej nas zanima, kakšne aktivnosti zasnujete učitelji za učence in dijake ob uporabi teh gradiv.

Namen natečaja je zvišati stopnjo zavedanja o nevarnostih interneta in njegovi varni rabi.

K sodelovanju ste vabljeni strokovni delavci na osnovnih in srednjih šolah ter gimnazijah in dijaških domovih.

Vsak strokovni delavec lahko sodeluje s predstavitvijo učne / razredne ure, pri kateri bo uporabil vsaj eno Arnesovo video gradivo na temo varne rabe interneta ali vsaj eno risanko »Ovce«, če gre za mlajše otroke:

  • risanke »Ovce« – za prvo triado OŠ in delno tudi za drugo triado OŠ:
    otroci.safe.si ali sl.sheeplive.eu
  • video posnetki za del druge triade OŠ in za tretjo triado OŠ:
    povezava do gradiv
  • video posnetki za SŠ (lahko se uporabi tudi za 9. razred OŠ):
    povezava do gradiv

Vsak avtor lahko sodeluje z največ dvema prispevkoma (enkrat kot avtor, drugič kot soavtor), rok za oddajo prispevka pa je 5. 5. 2015. Podrobna navodila za sodelovanje v natečaju.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)