Skoči na glavno vsebino

Skupaj spremenimo internet na bolje

torek, 7. 2. 2017 8:32

sid2017_logo_ArnesTudi na Arnesu praznujemo dan varne rabe interneta pod sloganom “Skupaj spremenimo internet na bolje”. V Sloveniji letos pozornost namenjamo vprašanju kulturnega vedenja prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsakdo lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi velik in pomemben korak k spreminjanju interneta na bolje.

Kultura na internetu je povezana z varno in odgovorno rabo tehnologij. Če se držimo spletnega bontona, ohranimo svojo varnost, zasebnost in dostojanstvo, o sebi pustimo dober vtis na spletu, obenem pa pazimo tudi na varnost, zasebnost in počutje drugih. Na tak način nam lahko tehnologija koristi, nas zabava in združuje. Ključno je, da premislimo, kakšne fotografije sebe in drugih objavljamo, kako komuniciramo na spletu, smo prijazni in vljudni ter se izogibamo sovražnosti in nestrpnosti. Pa tudi da zaradi prezaposlenosti s tehnologijo ne zanemarjamo odnosov v živo.

Si lahko na internetu kul in kulturen hkrati?

Že včeraj so učenci iz več kot 100 slovenskih osnovnih šol na portalu Arnes Video spremljali debato o kulturi na internetu s komikom Pižamo v vlogi Hipster Bedanca. Skupaj s strokovnjakom dr. Benjaminom Lesjakom sta odgovorila na vprašanja Maje Vreča z Arnesa in učencev slovenskih šol na temo lepega vedenja na internetu: Je sploh treba biti tudi na internetu kulturen? Si lahko na internetu kul in kulturen hkrati? Kakšno vedenje na internetu je nekulturno? Obstaja tudi spletni in mobilni bonton?

Zabavno in poučno o kulturi na internetu

Fotografije z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Več kot 200 šol je že prijavljenih na SAFE.SI paket aktivnosti in gradiv na temo kulture in lepega obnašanja na internetu za najmlajše, osnovnošolce in srednješolce. Tudi letos se učitelji pridružujejo praznovanjem in na svojih šolah v februarju sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko kulturne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Nova izobraževalna gradiva

Ob dnevu varne rabe interneta bodo na SAFE.SI izdali tudi nova gradiva:

  • Test KULture na internetu za najstnike
  • Uporabne SAFE.SI vodiče za nastavitve zasebnosti in prijave zlorab v različnih družabnih omrežjih in aplikacijah.
  • Serijo nasvetov, kako biti KUL in KULturen na internetu za deljenje po družabnih omrežjih
  • Up2Us – priročnik za učitelje za delo v razredu na temo medvrstniškega nasilja na spletu
  • Drevo odločanja: Kako ravnati v primerih spolnega izsiljevanja prek spleta?

Spletni klepet za pomoč v težavah na spletu

Če imate kakšno vprašanje, dilemo, zagato povezano z varno rabo interneta, lahko danes otroci, mladi, starši in stari starši vprašate svetovalce Tom telefona prek spletnega klepeta na http://www.e-tom.si/chatroom med 12.00 in 18.00.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE, v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI.

Po svetu je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti otrok in mladih o varni in odgovorni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujemo na šestih celinah.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)