Skoči na glavno vsebino

Pridružite se nam na praznovanju Dneva varne rabe interneta

torek, 11. 2. 2014 10:59

Danes, 11. februarja 2014, praznujemo Dan varne rabe interneta s sloganom »Skupaj za prijaznejši internet!« Glavni namen tega posebnega dne je promocija varne in odgovorne rabe tehnologije, predvsem med otroki in mladostniki. Letošnja tema pa se nanaša na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, strokovni in mladinski delavci, socialni delavci, tudi industrija in politiki, prav vsi pri tem igramo pomembno vlogo!

Vabimo vas, da s svojim zgledom na Dnevu varne rabe interneta aktivno sodelujete tudi sami, uhkrati pa vas vabimo, da si ogledate katero izmed novosti, ki so bile pripravljene v okviru točke osveščanja SAFE.SI, katere partner je tudi Arnes.

Novi deli risane serije Ovce.sk

Danes je na ogled prvih pet od 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki jih je točka osveščanja SAFE.SI sinhronizirala v slovenščino. Serija je zelo priljubljena tudi pri nas (sicer pa je bila adaptirana že v 23 svetovnih jezikov), nad junaki in zgodbami so navdušeni tako najmlajši kot tudi starejši učenci, dijaki, učitelji in starši.

Tom klepet na prenovljeni spletni strani Safe.si

Na dan varne rabe interneta je pričel tudi na prenovljeni spletni strani www.safe.si delovati Tom klepet, kjer lahko otroci in mladostniki pa tudi njihovi starši klepetajo s Tomovimi svetovalci v primeru težav na spletu. Danes bo klepet deloval med 11.00 in 12.30. Tom klepet koordinira Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Spletni in mobilni bonton mladih
Mladi, ki sodelujejo v Safe.si panelu mladih, so za Dan varne rabe interneta pripravili nov Mobilni in spletni bonton, ki ga bodo v tiskani in online verziji širili med svoje vrstnike.

Izobraževanje o spletnem vrstniškem nasilju za socialne delavce in učitelje
V okviru dogodkov ob Dnevu varne rabe interneta v četrtek, 13. 2. 2014, na Fakulteti za družbene vede organiziramo tudi izobraževalni seminar za socialne delavce, učitelje in šolske strokovne delavce na temo spletnega vrstniškega nasiljem z naslovom »Vloga šol in centrov za socialno delo v preprečevanju spletnega nasilja med otroki in mladostniki«. V prvi vrsti bomo pozornost namenili metodam preprečevanja spletnega vrstniškega nasilja in vlogi, ki jo imajo pri tem šole in centri za socialno delo. Nadalje pa želimo deliti in širiti znanja naših sodelavcev in širše mreže strokovnjakov, kako ukrepati, svetovati, da bo pomoč žrtvam zlorab na spletu hitra in učinkovita.

Mesec varne rabe interneta na šolah

Dan varne rabe interneta kot vsako leto obeležujemo tudi na slovenskih šolah, za katere smo pripravili online paket s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu z učenci pa tudi starši. Prijavilo se je že skoraj 300 šol, ki bodo v februarju organizirale svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki bo obravnavala problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. Zemljevid sodelujočih šol si lahko ogledate na tej povezavi: www.safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta

Evropska nagrada za najboljše spletne vsebine za otroke
Na Dan varne rabe interneta bodo razglašeni tudi dobitniki Evropske nagrade za najboljšo vsebino za otroke. Podelitev nagrad bo potekala na Evropski komisiji v Bruslju. Ta vznemirljiva nagrada poudarja obstoječe kakovostne vsebine za otroke stare od 4 do 12 let, hkrati pa spodbuja nastajanje novih vsebin, ki bodo mladim ponujale priložnosti za spletno učenje, igranje, raziskovanje in izumljanje novih stvari. Tekmovanje je potekalo v letu 2013, v 26 državah, nacionalni zmagovalci pa so se potem uvrstili na evropsko raven tekmovanja. Zmagovalci so bili tako izbrani izmed več kot 1100 prijavljenih, vključno tudi s številnimi idejami nadarjenih mladih.

Evropski videospot
Kot vsako leto je tudi letos Evropska komisija ob Dnevu varne rabe interneta pripravila videospot, tokrat z naslovom Skupaj za prijaznejši internet. Ogledate si ga lahko na tej povezavi: www.safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)