Skoči na glavno vsebino

Predsednik Republike Slovenije bo odlikoval Arnes

petek, 14. 11. 2014 9:36

Ljubljana, 14. 11. 2014. Predsednik Republike Slovenije bo v ponedeljek, 17. novembra 2014, Akademski in raziskovalni mreži Slovenije – Arnes vročil odlikovanje za zasluge pri razvoju in uvajanju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji.

Utemeljitev: Javni zavod Arnes že več kot dvajset let slovenskim organizacijam s področja izobraževanja, raziskovanja, kulture in knjižničarstva zagotavlja vrhunske omrežne računalniške storitve. Povezuje jih med seboj in v svetovno akademsko omrežje. Njegove sodelavke in sodelavci delujejo v vseh relevantnih evropskih telesih, projektih in delovnih skupinah ter razvijajo nove internetne storitve, s katerimi se slovenska akademska omrežna infrastruktura enakopravno meri z najboljšimi v Evropi in svetu.

Obseg in razsežnosti delovanja Arnesa ponazarjajo podatki, da je v njegovo visokozmogljivo optično hrbtenico priključenih čez 1100 slovenskih raziskovalnih in izobraževalnih ustanov, ki so prek evropske hrbtenice polno povezane s sedemindvajsetimi nacionalnimi omrežji, prek njih pa z vsemi celinami sveta. Poleg tega Arnes v svoje omrežje vpeljuje množico uporabniških sistemov. V okviru Arnesa deluje tudi center za koordinacijo varnostnih incidentov, ki je prav tako vpet v relevantne mednarodne mreže.

V Sloveniji se je razvoj internetnih storitev začel prav z Arnesom. Skupina njegovih raziskovalcev je že pred ustanovitvijo javnega zavoda, takrat še v okviru Instituta »Jožef Stefan«, zagotavljala računalniško in komunikacijsko infrastrukturo za stik s svetovno raziskovalno javnostjo, ki jo je seznanjala tudi z dejstvi ob agresiji na Slovenijo. Po ustanovitvi zavoda pa se je prav po zaslugi Arnesa Slovenija zelo zgodaj, tako rekoč med prvimi, priključila tistim državam, ki so razvijale in širile medmrežne povezave akademskih in izobraževalnih okolij, od tam pa tudi gospodarstva, javne uprave, medijev in drugih. Arnes je vseskozi v stiku z najnovejšim tehnološkim razvojem, osrednjo vlogo pa ima tudi pri zagotavljanju internetne varnosti.

S svojo vizijo, ustvarjalnostjo, velikimi napori, pa tudi s trmo je Arnesova ekipa slovenski akademski sferi zagotovila vrhunsko orodje za njeno delovanje, Sloveniji pa dovolj hiter prehod v informacijsko družbo, ki temelji na dostopnosti informacij vseh vrst in oblik.

Več o podelitvi.

 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)