Skoči na glavno vsebino

Pingvin, ki letos praznuje 25 let

četrtek, 25. 8. 2016 10:41

linux_arnes_iStock_000072622983_Large_500Pred natančno 25 leti, 25. avgusta 1991, je Linus Torvalds v novičarski skupini comp.os.minix najavil svojo različico operacijskega sistema s prosto dostopno izvorno kodo, ki je luč sveta ugledala 17. septembra. Ime je operacijski sistem dobil po svojem ustvarjalcu – Linux. Gre za skovanko imena Linus in besede Unix.

Izvor v operacijskem sistemu Unix

Linux ima sicer izvor v operacijskem sistemu Unix, ki je nastal že leta 1969. Podjetje AT&T je izkoriščalo monopol in posledično je Unix postajal vedno dražji, njegova izvorna koda pa je ostajala skrbno varovana skrivnost. Temu je močno nasprotoval Richard M. Stallman, ki je leta 1984 začel zbirati odprtokodno programsko opremo za podoben sistem, ki mu je nadel ime GNU. Manjkal je sicer ključni del in sicer jedro novega operacijskega sistema.

Ustvaril ga je študent

Izpeljanko zaprtega operacijskega sistema Unix z imenom Minix je med študijem v Helsinkih spoznaval tudi Torvalds, ki pa je, nezadovoljen z delovanjem Minix-a, svojo različico začel pisati povsem na novo. Tako je nastalo jedro operacijskega sistema Linux, večina orodij pa je nastala v okviru projekta GNU.

Leta 1994 je izšla različica Linux 1.0.0, ustvarjala pa jo je, tako kot jo še danes, skupnost in množica navdušencev. Priljubljenost operacijskega sistema Linux sicer le še narašča, saj ga najdemo tako na mobilnikih, televizijskih sprejemnikih, tabličnih in drugih računalnikih, predvsem pa na strežnikih in celo na superračunalnikih.

Odprtokodna programska oprema in Arnes

Pri odprtokodni programski opremi, torej tudi Linux-u, je dovoljena vsakršna uporaba in spreminjanje programske opreme, ter njeno razširjanje. Arnes pri večini storitev uporablja odprtokodno programsko opremo, uporabnikom pa so storitve na voljo povsem brezplačno. Takšne storitve so na primer Arnes spletna pošta, Arnes Splet, Arnes Učilnice, Arnes Filesender … Če želite izvedeti več o Arnesovih storitvah, nas kontaktirajte na: info@arnes.si.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)