Skoči na glavno vsebino

Odprto učno gradivo: Obvladam računalništvo

torek, 19. 9. 2023 11:52

Z veseljem predstavljamo novo izdelano odprto učno gradivo (OER), ki je zasnovano posebej za učence 2. triletja OŠ za samostojno učenje ter v pomoč osnovnošolskim učiteljem pri poučevanju neobveznega izbirnega predmeta računalništvo. Gradiva vsebinsko celovito zajemajo znanja z vseh petih temeljnih področij računalništva in informatike (RIN). Predstavljajo prvo takšno učno gradivo na voljo v slovenskem jeziku. Zaradi znanj in spretnosti, ki jih v današnjem svetu mora imeti vsak posameznik, ustvarjalci verjamejo, da so gradiva uporabna veliko širše.

Učno gradivo izdelano s pomočjo Arnes Spleta in portala Arnes Video

Učno gradivo je plod intenzivnega internega projekta Razvijanje temeljnih računalniških konceptov, perspektiv in praks pri učencih 2. triletja OŠ s pomočjo e-učenja v obliki interaktivnih odprtih izobraževalnih virov (OER) na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, pod vodstvom dr. Alenke Žerovnik, v sodelovanju z dr. Matejem Zapuškom, dr. Ireno Nančovsko Šerbec in štirimi izjemno nadarjenimi študentkami smeri matematika in računalništvo: Nino Debevec, Meto Maček, Mio Zalo Smrečnik in Evo Pleško.

Učno gradivo je v celoti izdelano s pomočjo storitev Arnes Splet, Arnes Video, Canva EDU in odprtokodnih programskih rešitev.

Pet ključnih sklopov

Učno gradivo učenca vodi skozi pet ključnih sklopov, od računalniških sistemov in mrež, podatkov in analize le teh, algoritmov in programiranja omrežja in interneta do učinkov računalništva in informatike. Po učnem gradivu učenca spremlja ObRA, njegov digitalni pomočnik, ki OBvlada RAčunalništvo, in vodi učenca skozi raznovrstno učno gradivo, od zvočnih in video posnetkov do interaktivnih nalog za preverjanje znanja.

Gradivo je v kombinaciji teoretičnega znanja in praktičnih spretnosti zasnovano tako, da učencu omogoča celovito razumevanje računalništva. Vsak učni sklop je skrbno pripravljen, da učencu ponudi bogato učno izkušnjo, ki ga bo opremila z znanjem in veščinami za digitalno prihodnost.

Odkrijte fascinantni svet računalništva

Pridružite se in odkrijte fascinantni svet računalništva z odprtim in vsem dostopnim učnim gradivom, ki se nahaja na spletnem mestu obvladam računalništvo.

Ustvarjalci bi bili zelo veseli tudi vaših povratnih informacij, zato so za učitelje in učence, ki bi bili pripravljeni podati povratne informacije, pripravili vprašalnik. Oba vprašalnika sta dostopna tudi neposredno na spletnem mestu v meniju, ki se nahaja v desnem zgornjem kotu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)