Skoči na glavno vsebino

Ob Dnevu varne rabe interneta – za varnost na spletu lahko največ storimo sami

torek, 7. 2. 2012 12:26

7. februarja v številnih evropskih državah obeležujemo mednarodni dogodek dan varne rabe interneta, ki je v osnovi namenjen predvsem promociji varne in odgovorne rabe novih tehnologij med otroki in najstniki. Vendar je potrebno nameniti pozornost tudi odraslim uporabnikom spleta, ki v vse večji meri uporabljajo spletne trgovine in storitve e-bančništva, kar odpira vrata vedno novim zlorabam.

V lanskem letu je zaživel nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti – Varni na internetu, ki z izobraževalnim portalom www.varninainternetu.si skuša dvigniti zavedanje o spletnih nevarnostih. Program izvaja SI-CERT, ki deluje v okviru Arnesa in je nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih.

Ob letošnjem dnevu varne rabe interneta so na SI-CERT-u naslovili pobudo za skupno akcijo ozaveščanja na širšo spletno skupnost oz. pomembne deležnike na področju spletnega bančništva in spletnih trgovin. Odzvala se je večina slovenskih bank, ponudniki internetnih storitev, spletna oglasnika in tudi najbolj obiskan slovenski iskalnik najdi.si, ki bodo danes prav tako širili znanje o varni rabi interneta.

Znamo prepoznati nevarnost?

V okviru programa Varni na internetu so pripravili interaktivni spletni vprašalnik Si spletni detektiv?, ki opozarja na skrite grožnje. Vprašalnik je zasnovan tako, da spletnim uporabnikom razkriva znake za alarm oz. poda ključne namige, ki so jim lahko v  pomoč pri prepoznavanju tveganj.    

Najboljša zaščita je preudarno spletno vedenje

Kot poudarjajo na SI-CERT-u, je ustrezna antivirusna zaščita zelo pomembna, vendar nas nikakor ne bo v celoti zaščitila pred spletnimi nevarnostmi. Za najboljšo rešitev se še vedno izkaže preudarno spletno vedenje.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)