Skoči na glavno vsebino

Na Mreži znanja o umetni inteligenci, odprti znanosti in superračunalništvu

ponedeljek, 13. 11. 2023 8:45

Arnesova konferenca Mreža znanja je potekala od 14. do 16. novembra v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons.

Na Arnesu smo za udeležence pripravili zanimiv program, ki je celovito zajel področja digitalizacije, ki skozi velika vrata vstopajo v raziskovanje, izobraževanje in na področje kulture.

Umetna inteligenca, virtualna resničnost in vpliv na šolstvo

V letošnjem letu se na predavanjih, namenjenih področju vzgoje in izobraževanja, nismo mogli izogniti vseprisotni umetni (bolj ali manj inteligentni) inteligenci, virtualni in obogateni resničnosti in drugim tehnologijam, ki (ne)povabljene pronicajo v naš vsakdan in na šolsko področje.

Po eni strani zaradi tega slutimo prej nepredstavljive možnosti napredka, po drugi strani pa se tudi izzivi prelivajo iz stvarnega v digitalno. Poseben poudarek smo zaradi tega posvetili problematiki spletnega nasilja v šolah, ki ima velikokrat še kako resnične posledice v (ne)digitalnem svetu.

Odprta znanost

V torek in sredo smo konferenco z dogodkom Dan2 odprte znanosti 2023 posvetili področju odprte znanosti, čudežni deželi, ki postaja ključni gradnik ekosistema znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

Letošnji tripartitni dogodek Evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC) je osvetlil prihodnost EOSC-a, spremembe vrednotenja znanosti ter avtorske pravice v luči odprte znanosti. Posebno pozornost smo namenili rešitvam na področju nacionalne infrastrukture za odprto znanost. Dvodnevni dogodek z obsežnim programom je vključeval tudi primere dobrih praks v okviru EOSC-a in odprte znanosti, ter prvi nacionalni dogodek občanske znanosti.

Več o svetu brezmejnih zmogljivosti superračunalnikov

V četrtek, 16. novembra, smo obeležili Dan slovenskega superračunalniškega omrežja SLING. V pestrem programu smo predstavili Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje ter aktualno dogajanje na področju superračunalništva v Sloveniji in Evropi.

Predstavili smo tudi aktivnosti Nacionalnega kompetenčnega centra za superračunalništvo SLING v sklopu projekta EuroCC 2, s poudarkom na programu izobraževanj, sodelovanju z industrijo in drugimi projekti, predvsem evropskimi digitalnimi inovacijskimi središči in centri odličnosti.

Seveda nismo pozabili na vedno zanimive delavnice, na katerih smo vam s praktičnim delom na široko odprli oči.

Hvala, ker ste se nam pridružili pri povezovanju znanja.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)