Skoči na glavno vsebino

Mreža znanja 2021: Desetletje povezovanja znanja

torek, 14. 12. 2021 15:58

Deseta konferenca Mreža znanja je letos potekala od 23. do 30. novembra 2021.

Oglejte si posnetke in predstavitve s konference Mreža znanja.

Udeležence konference so 24. novembra nagovorili Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, dr. Mitja Slavinec, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, dr. Vinko Logaj, Zavod Republike Slovenije za šolstvo in mag. Marko Bonač, direktor Arnesa.

Mreža znanja je pomembna za uspešno digitalno preobrazbo

Minister Koritnik je v nagovoru izpostavil: »Danes digitalizacija ni več izbira, je nuja in pričakovanje, da je lahko res učinkovita, pa je potreben razvoj tehnologij, njihova dostopnost in na drugi strani enakopravna vključenost posameznikov v razvijajočo se digitalno družbo,« in nato dodal: »Za uspešno digitalno preobrazbo je res bistvena prav Mreža znanja

Dr. Slavinec je v nagovoru povedal, da je Arnes za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport desna in leva roka na področju znanosti in izobraževanja: »Veseli me, da se je v teh težkih časih pokazala njihova pomembna vloga. Od dostopa do interneta, do dostopa do internetnih učilnic, predvsem pa s pomembnostjo storitev, ki jih Arnes zagotavlja raziskovalcem

Dr. Logaj je v nagovoru izpostavil dejavnosti ZRSŠ na področju rabe informacijsko-komunikacijske tehnologij, ki mu namenjajo posebno pozornost.

Kompetence in pismenost odraščajočih v digitalizirani družbi

Konferenca se je sicer začela že dan prej, s prav posebnim dogodkom, ki smo ga na Arnesu organizirali v sodelovanju z Registrom za .si. O kompetencah, ki mladim omogočajo uresničevanje digitalnih pravic, so govorili dr. Borut Čampelj, MIZŠ, dr. Slavko Gaber, Pedagoška fakulteta in Domen Savič, zavod Državljan D. Zanimiv pogovor si lahko ogledate na portalu Arnes Video.

Strokovnjaki o odprtih podatkih in superračunalništvu

Posebno pozornost smo tudi letos namenili področju odprte znanosti. Sklop “Od odprtih podatkov do inovacij” je združil strokovnjake in raziskovalce različnih področij. Peter Sterle z MIZŠ je v uvodnem predavanju izpostavil, da bo Evropski oblak odprte znanosti evropskim raziskovalcem, inovatorjem, podjetjem, društvom in posameznikom omogočil okolje, v katerem bodo lahko objavljali, poiskali in ponovno uporabili podatke, orodja ter storitev za raziskovanje, inovacije in izobraževanje.

Ob raznolikih primerih ravnanja s podatki je dr. Matej Praprotnik pozornost posvetil tudi superračunalništvu v boju proti epidemiji, dr. Ana Slavec pa predstavitvi skupnosti Sledilnik, ki skrbi za urejanje, analizo in interpretacijo podatkov o epidemiji v Sloveniji.

Zaupate znanosti ali lastnemu družbenemu mehurčku?

Popoldanski del je dr. Tom Turk z Biotehniške fakultete začel s predavanjem o pomembnosti komuniciranja znanosti v času pandemije in spodbujanja osnovne radovednosti o tem, kako znanost deluje in kako preverja dokaze, ki vodijo k zaključkom. Hkrati je tudi opozoril, kako popularni mediji zavajajo in spreobračajo znanstvena dejstva.

Sledile so tematike povezane z digitalno zrelostjo slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov, rabo informacijskih rešitev v šolstvu in smernicami za rabo zaslonov pri otrocih, komunikacijo s starši, digitalnimi pravicami mladih, varnostjo potrdil za dokazovanje statusa PCT in tekmovanjem Netko ter nagrajeno strokovno revijo Alternator.

Novi šolski projekti in storitve ter varstvo osebnih podatkov

Na tretji dan konference smo želeli na Arnesu izpostaviti projekte in novosti, ki z omrežji povezujejo znanstvenike in so izjemnega pomena za slovensko izobraževanje. Tako je Alenka Starc z Arnesa predstavila načrte za nove šolske projekte, ki jih je dopolnil dr. Igor Pesek z MIZŠ. Posebno pozornost so dobile tudi najpomembnejše storitve Arnesa, na primer Arnes Učilnice, poudarek pa je bil tudi na pomembnosti zaščite pred kibernetskimi vdori in tveganjem, ki jih predstavlja predlog nove izjeme za uporabo avtorskih del pri pouku.

Popoldanski termin je bil v četrtek namenjen inovativnim primerom dobrih praks rabe IKT, predvsem s področja izobraževanja.

Na zadnji dan novembra se je Mreža znanja zaključila s seminarjem, ki smo ga na tematiko varstva osebnih podatkov najstnikov pripravili z Informacijskim pooblaščencem.

Posnetki s konference in predstavitve so vam na voljo na spletni strani konference in na portalu Arnes Video.

 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)