Skoči na glavno vsebino

Kako ukrepati ob prevarah, kot je Momo?

ponedeljek, 4. 3. 2019 12:10

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so že jeseni zaznali, da slovenski osnovnošolci in srednješolci poznajo izziv Momo, prevaro, ki se širi prek aplikacije WhatsApp, ni pa poročil o tem, da bi bili žrtve ustrahovanja, kar pa, pravijo na Safe.si, še ne pomeni, da se s podobnimi izzivi to ne dogaja. Je pa verjetno ustrahovanja bistveno manj kot v tujini.

Momo je prevara, pri kateri naj bi šlo za izziv, ki se širi prek WhatsAppa in s sporočili, slikami ter glasovnimi sporočili nadleguje oziroma ustrahuje uporabnike. Uporabnika naj bi spodbujal k izpolnjevanju različnih nalog, in če ta ne želi slediti navodilom igre, mu začne groziti. Otrokom in najstnikom, ki so bolj ranljivi, lahko podobno ustrahovanje pusti psihološke posledice, mehiški in španski policisti pa opozarjajo, da se izziv uporablja kot prevara za krajo osebnih podatkov.

Kako naj ukrepa otrok, če dobi sporočilo?

Vedeti je potrebno, da je Momo prevara. Izvajajo jo posamezniki, ki želijo priti do nekaterih osebnih podatkov, ali pa želijo zgolj strašiti druge. Če prek aplikacije za sporočanje otrok prejme sporočilo, naj ne klika na povezavo, ne kliče in pošiljatelja blokira. Če na izziv naleti na družbenem omrežju (npr. Instagram, Facebook), naj takšne objave prijavi omrežju. V kolikor na portalu YouTube najde video, kjer z izzivi otroke nagovarjajo k izvajanju raznih nalog, ali jih strašijo, naj tudi tak video prijavi. YouTube bo video izbrisal.

Kako naj ukrepajo starši in učitelji?

Otroci velikokrat čutijo, da morajo v podobnih izzivih sodelovati zaradi groženj, ki jih izziv vsebuje, in zaradi pritiska vrstnikov. Starši in učitelji naj dajo otrokom vedeti, da je popolnoma v redu, če ne sodelujejo v igrah in izzivih, ob katerih se ne počutijo varno. Pomembno je, da se pogovorijo z njimi o tem, da naj otroci ne počnejo nečesa, ob čemer jim je neprijetno ali jim lahko škoduje. Ključno je, da se vzpostavi zaupanje in se otroci s svojimi starši ali z učiteljem, ki mu zaupajo, pogovorijo o težavah na internetu in spletnih tveganjih, s katerimi se srečujejo.

Tistim otrokom, ki so bolj ranljivi, lahko izzivi pustijo psihološke posledice. Če bi otrok vzpostavil komunikacijo z lažnim profilom in z njim sodeloval v igri in izzivih, se je o tem treba pogovoriti in otroku pojasniti, za kakšno stvar gre in kakšna tveganja predstavlja. Prav tako se je v takšnem primeru smiselno obrniti na strokovno pomoč.

Obrnete se lahko na Safe.si ali na Tom telefon na telefonsko številko 116 111, kjer vam bodo svetovalci podali nasvet.

MOST-V: Naučite se varno uporabljati tehnologijo

13. marca bomo začeli z deseto izvedbo spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOST-V. V tečaj ste vabljeni vsi, saj pokriva široko paleto vsebin, ki jih potrebujemo pri svojem delu in v zasebnem živjenju.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)