Skoči na glavno vsebino

IR optika: S svetlobno hitrostjo do šolskih klopi

torek, 29. 9. 2015 8:25

Projekt IR optika rešuje pereči problem optičnih povezav zavodov s področja raziskovanja in izobraževanja v omrežje ARNES. Več kot 750 zavodov bo z zmogljivo optično povezavo s hitrostjo najmanj 1Gb/s dolgoročno rešilo to težavo.

Pred začetkom projekta je imelo od 2.623 javnih zavodov s področja izobraževanja in raziskovanja lastno optično povezavo le 155 zavodov, še 161 zavodov pa je povezavo najemalo. Stroški najemanja so visoki in cene dosegajo tudi več kot 3.000 evrov na leto, hkrati pa so optične povezave na trgu na mnogih območjih še nedostopne. Ob tem se v zavodih hkrati povečuje potreba po večjih količinah prenosa podatkov.

Iz prvega dela razpisa je bilo Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predanih 637 optičnih povezav, do konca oktobra bo v okviru projekta IR optika predanih še 118 povezav. Opremo bo na šole dobavil izbrani ponudnik, Arnes pa bo optična vlakna osvetlil in uporabnikom s primernimi nastavitvami omogočil uporabo.

Zavodom je z novo, brezplačno in zmogljivo infrastrukturo omogočeno, da začnejo v večji meri uporabljati širok nabor novih tehnologij. Optična povezava je pogoj za nemoteno delovanje naprednih e-vsebin, izobraževalni in še posebej raziskovalni sistem se namreč vse bolj prilagajata izvorno digitalnim generacijam, tako da v procesih v uporabo stopajo vse bolj napredne informacijsko komunikacijske tehnologije. 

Zavodi lahko z zmogljivo optično povezavo bolje izkoristijo tudi brezplačne napredne storitve omrežja ARNES. Arnes uporabnikom omogoča gostovanje virtualnih strežnikov in oddaljene diske za hrambo varnostnih kopij, postavitev spletišč na Arnes Spletu, ki temelji na priljubljeni rešitvi WordPress, multimedijske storitve, gostovanje e-pošte in mnoge druge storitve.

 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)