Skoči na glavno vsebino

HPC VEGA praznuje drugi rojstni dan!

ponedeljek, 24. 4. 2023 12:04

Konec aprila 2023 je HPC VEGA praznoval drugi rojstni dan. Je najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji z več kot 500 uporabniki, ki pri svojem delu koristijo njegove shranjevalne in računske zmogljivosti.

Kot so zapisali predstavniki HPC VEGA: »Računska moč superračunalnika VEGA je v celoti izkoriščena, saj gosti preko 30 velikih raziskovalnih projektov iz cele Evrope. Med najbolj zanimivimi so prav zagotovo projekti iz medicine, kot so na primer razvoj in uporaba biofizičnega računalniškega modela hormonsko občutljivega raka prostate za iskanje najbolj učinkovitih terapij glede na različen genomski odtis iste vrste raka ter raziskovanje novih metod odmerjanja odmerkov in različnih obsevalnih delcev pri radioterapijah, ali pa razvoj računalniškega modela zaščitne kožne pregrade za lažje napovedovanje prepustnosti zdravil in kozmetičnih izdelkov. Na prednostnem seznamu Svetovne zdravstvene organizacije je tudi projekt razvoja revolucionarne generacije univerzalnih protistrupov proti kačjim ugrizom, ki predstavljajo najbolj zapostavljeno smrtonosno tropsko bolezen, saj več kot pet milijonov kačjih ugrizov letno povzroči do 138 tisoč smrti in 400 tisoč trajnih invalidnosti in amputacij. Seveda ne manjka projektov iz drugih znanstvenih disciplin, med njimi so predvsem kemijske vede in razvoj materialov, biokemija, fizika trdih delcev, astronomija, nekaj pa je tudi inženirskih komercialnih projektov. Veliko projektov temelji na izgradnji digitalnih dvojčkov, ki omogočajo posnemanje stvari iz narave v digitalnem okolju, pa tudi projektov z učenjem in uporabo umetne inteligence, ki vse bolj postaja realnost modernega razvitega sveta

Zmogljive povezave

Ključno vlogo za povezovanje superračunalnika VEGA v slovenski ter evropski raziskovalni prostor pa ima prav Arnes z vključenostjo v mednarodno omrežje GÉANT in vzpostavljeno povezavo med Mariborom in Ljubljano zmogljivosti 400 Gb/s.

Tako HPC Vega kot Arnesova superračunalniška gruča predstavljata del infrastrukture konzorcija SLING, ki ga vodi Arnes.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)