Skoči na glavno vsebino

Gostili smo mednarodno srečanje omrežnih strokovnjakov

torek, 16. 4. 2019 10:52

Arnes je gostil 9. mednarodno srečanje SIG-NOC (Special Interest Group – Network Operations Center). Delovna skupina omrežnih strokovnjakov deluje v okviru vseevropskega raziskovalnega in izobraževalnega omrežja GÉANT. Na uvodu v srečanje jih je pozdravil direktor Arnesa, Marko Bonač.

Pozornost tudi izgradnji brezžičnih omrežij v Sloveniji

Na srečanju je bilo govora o avtomatizaciji nadzora omrežja, uredbi GDPR, kriznemu upravljanju in obveščanju, posebna pozornost pa je bila usmerjena tudi v program SIO-2020, oziroma projekt WLAN-2020.

V sklopu projekta bomo na več kot 950 lokacijah vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji, povečini gre za osnovne in srednje šole, zgradili zmogljiva brezžična omrežja, ki jih bomo upravljali na Arnesu.

Brezžična omrežja bodo omogočila digitalizacijo in posodobitev učnih procesov. V letu 2018 smo omrežja eduroam že zgradili na več kot 400 lokacijah.

Jože Hanc je predstavil potek projekta z vidika Arnesa, njegovo zasnovo, izkušnje pri izboru in testiranju opreme in izpostavil glavne izzive pri izvajanju tako obsežnih aktivnosti.

Dan Gabor je predstavil projekt z vidika dobavitelja brezžične opreme, zahteve, ki jim je morala oprema zadostiti in njene dodatne funkcionalnosti.

Matej Vadnjal je predstavil gradnike in delovanje sistema za avtomatizacijo ANSO (Arnes Network Services Orchestration), brez katerega si upravljanja sistema več tisoč stikal in več desettisoč dostopovnih točk ni mogoče predstavljati.

Pomembnost izmenjave informacij

Udeleženci srečanja, v Ljubljano jih je prišlo več kot 30, so izpostavili obsežnost slovenskega projekta in pomembnost izmenjave informacij. Podobni projekti digitalizacije vzgojno-izobraževalnih procesov namreč potekajo tudi v drugih evropskih državah, kot so Estonija, Hrvaška, Srbija …

Fotogalerijo s srečanja si lahko ogledate tukaj.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)