Skoči na glavno vsebino

GÉANT: Uspešen simpozij v Ljubljani

sreda, 12. 2. 2020 7:00

V prvem tednu februarja se je več kot 250 sodelujočih pri projektih GN4-3 in GN4-3N udeležilo simpozija GÉANT v Ljubljani, na katerem so razpravljali o napredku projekta glede na zastavljene cilje, da bi zagotovili, da se bodo projektni načrti nadaljevali in kar najbolje odražali spremembe v zelo dinamičnem evropskem okolju, simpozij pa je bil namenjen tudi tradicionalnemu druženju in sodelovanju.

GÉANT je panevropsko izobraževalno in raziskovalno omrežje, katerega član je tudi Arnes.

Povezljivost v središču digitalnega sveta

Na simpoziju je potekal izjemno zanimiv plenarni pogovor z Andreasom Veispakom, vodjo enote pri Evropski komisiji za e-infrastrukture in oblak znanosti (eInfrastructures and Science Cloud), ki je poudaril, kako pomembno je omrežje GÉANT za cilje Komisije. Še posebej je poudaril, da bo projekt GN4-3N »v naslednjih 15 letih postavil Evropo na prvo mesto na področju omrežne infrastrukture za znanost«.

Govoril je o tem, da je povezljivost v središču vsega, kar v Evropi počnemo v digitalnem svetu, ter da so dosežki sodelovanja med omrežjem GÉANT, nacionalnimi raziskovalnimi in izobraževalnimi omrežji (NREN) in Evropsko komisijo resnično izjemni. Poudaril je, da je skupnost GÉANT most med Evropsko komisijo, raziskovalci in državami članicami.

Nadaljeval je z opisom vloge, ki jo je omrežje GÉANT imelo pri razvoju Evropskega oblaka odprte znanosti (European Open Science Cloud, EOSC), saj je poleg hitre, varne in zanesljive povezljivosti (na primer za storitve overjanja in pooblaščanja) zagotavljalo tudi temeljne storitve za omogočanje raziskav.

Uvedba storitve InAcademia

Na dogodku je bila uradno uvedena storitev InAcademia. InAcademia je storitev overjanja v realnem času, ki ponudnikom omogoča preprost in zaseben način za preverjanje statusa uporabnika. 

17 sej, 6 predstavitev, 21 sestankov

Na dvodnevnem dogodku so se zvrstile številne seje o omrežju GÉANT, zaupanju in identiteti, varnosti, oblačnih storitvah in sodelovanju, še več razprav pa je potekalo med odmori.

S tako zavzetimi in predanimi partnerji ter sodelujočimi sta projekta GN4-3 in GN4-3N v dobrem položaju, da še naprej gradita na odličnosti, ki so jih zagotovili predhodni projekti, in obenem ostaneta temelj pri podpiranju odprte znanosti.

Več o projektih GN4-3 in GN4-3N.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)