Skoči na glavno vsebino

ESA bo podatke projekta Kopernikus delila prek GÉANT-a

torek, 1. 3. 2016 9:10

Sentinel2_Medium_GEANT_Arnes_Kopernikus_Copernicus_Avtor_ESA_P.-CarrilGÉANT – vseevropska akademska in raziskovalna mreža, katere član je tudi Arnes, in Evropska vesoljska agencija (ESA) sta zaključili sporazum za distribucijo podatkov projekta Kopernikus.

Kopernikus je evropski projekt, ki združuje zemeljske in vesoljske opazovalne sisteme v skupen sistem za spremljanje okolja in varnosti. Zbira obširne svetovne zbirke podatkov iz satelitov in drugih sistemov, ki jih shrani, analizira in deli širokemu področju uporabnikov s področij zaščite okolja, kmetijstva, zdravstva, transporta, podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja in službam za hitro odzivanje ter krizni menedžment v primeru naravnih nesreč. Podatki bodo preko omrežja GÉANT na voljo raziskovalcem in akademikom po celem svetu.

S hitrostjo 10 gigabitov na sekundo do več kot 50 milijonov uporabnikov

DNF, nemška akademska in raziskovalna mreža, bo povezala podatkovno središče Kopernikusa v Frankfurtu s povezavo hitrosti 10 gigabitov na sekundo do GÉANT-a, ki združuje več kot 50 milijonov uporabnikov in Evropo ohranja v jedru znanstvene odličnosti.

Gioacchino Buscemi, ki sodeluje pri projektu Kopernikus, je pojasnil: »Podatkovni nizi opazovanja Zemlje so obširni in njihove pomembnosti ne smemo podcenjevati. Poskrbeti moramo za njihovo distribucijo, GÉANT pa je najpomembnejši partner, ki zagotavlja razširljive, robustne kapacitete, ki zadostijo vsem kritičnim parametrom projekta Kopernikus, vključno s pasovno širino in latenco, zanesljivostjo in geografsko razširjenostjo. Partnerstvo bo pomagalo raziskovalcem, akademikom in oblikovalcem politik izboljšati procese odločanja, kar ima lahko velik pozitiven vpliv na družbo

Izvršni direktor GÉANT-a Steve Cotter je dodal: »Opazovanje Zemlje postaja vse bolj pomembno in se dotika veliko vidikov našega življenja, zaradi tega lahko zaključim, da je koristno za vse, da delimo podatke, ki jih pridobimo pri opazovanju Zemlje. GÉANT je izjemno ponosen, da omogoča tako obsežno sodelovanje.«

Projekt, ki omogoča boljše spoprijemanje z okoljskimi krizami

Projekt Kopernikus se izvaja se v partnerstvu med Evropsko komisijo, Evropsko vesoljsko agencijo in državami članicami Evropske unije. Zbrani podatki omogočajo boljše razumevanja površja Zemlje, atmosfere in oceanov, s tem pa boljše upravljanje naravnih virov, nadzor kakovosti zraka in voda, učinkovito izvajanje prostorskega načrtovanja in kmetijskih dejavnosti ter spodbuja rabo obnovljivih virov energije. S pomočjo projekta Kopernikus se je mogoče bolje spoprijeti z okoljskimi in varnostnimi krizami, tudi z zgodnjim opozarjanjem na naravne nesreče, z razvojem bolj natančnih modelov pa prispeva tudi k dolgoročnemu razumevanju podnebnih sprememb. Podatke uporabljajo okoljske agencije, državne oblasti in organizacije za civilno zaščito.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)