Skoči na glavno vsebino

Dostopnost spletišč vrtcev, osnovnih in srednjih šol

torek, 10. 11. 2020 11:20

23. septembra 2020 se je tudi za spletišča, ki so bila objavljena pred 23. septembrom 2018, začel uporabljati Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA).

S spodbujanjem vključenosti in dostopnosti lahko vsem omogočimo enake možnosti za razvoj. Pomembno je, da uporabnikom omogočimo zaznavanje, razumevanje, navigacijo in interakcijo s spletom.

Dostopnost osnovnih in upravnih informacij

ZDSMA se ne nanaša na spletišča in mobilne aplikacije vrtcev, osnovnih ter srednjih šol, razen za vsebino spletišč in mobilnih aplikacij, ki se nanaša na osnovne informacije o zavodu, informacije o vpisnem postopku in druge upravne informacije, kot so na primer šolski koledar in urniki.

Navedenih informacij na spletni strani ne prikazujte v slikovni obliki, videoposnetkih ali v različnih dokumentih, saj na ta način informacije niso dostopne vsem uporabnikom. Uporabite tekstovne oblike podajanja naštetih informacij.

Vrtcem, osnovnim šolam in srednjim šolam po mnenju inšpekcije za informacijsko družbo ni potrebno izdelati začetne ocene o tem, v kolikšnem obsegu izpolnjevanje zahtev za njih pomeni nesorazmerno breme ter s tem tudi ne izjave o dostopnosti glede skladnosti svojih spletišč in mobilnih aplikacij z ZDSMA.

Na Arnes Spletu vključite vtičnik SOGO dostopnost

Za uporabnike Arnes Spleta smo z namenom spodbujanja vključenosti že v letu 2019 dodali funkcionalnosti, ki naj bi zadoščale standardu SIST EN 301 549 V2.1.2 in jih lahko uporabljajo osebe z različnimi oblikami oviranosti. Na Arnesu bomo skladnost delovanja funkcionalnosti v prihodnosti znova preverili.

Z vključenim vtičnikom SOGO dostopnost na vašem spletišču, ki ga gostite na storitvi Arnes Splet, obiskovalcem omogočite, da spletišče prilagodijo svojim potrebam.

Navodila za uporabo vtičnika najdete na spletišču Arnes Spleta.

Obiskovalci spletišča tako lahko spremenijo pisavo, povečajo črke, spremenijo kontrast barv na spletišču, ustavijo premike in uredijo besedilo tako, da so vse povezave podčrtane.

Če uporabljate temo Divi, morate aktivirati tudi vtičnik “Divi Accessibility”, ki temo Divi dopolni s funkcijami za skladnost standardu SIST EN 301 549 V2.1.2 in deluje v sodelovanju z vtičnikom SoGo Accesibility.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)