Skoči na glavno vsebino

Do omrežja Eduroam v 85 državah

četrtek, 6. 4. 2017 10:05

Leto 2016 je znova minilo v znamenju rasti in širitev omrežij Eduroam. Kar 23 odstotkov je znašala svetovna rast mednarodnih prijav, zabeleženo pa je bilo tudi 26 odstotno povečanje prijav znotraj držav. Do omrežja Eduroam lahko tudi slovenski uporabniki dostopajo v kar 85 državah, nazadnje se je skupnosti pridružil Tadžikistan.

Od obstoja omrežja Eduroam je bilo zabeleženih več kot 2,6 milijarde prijav med gostujočimi uporabniki znotraj držav in več kot 592 milijonov mednarodnih prijav.

Eduroam v Sloveniji

Slovenija je z Arnesom od začetkov med vodilnimi pri vzpostavljanju omrežij Eduroam. Prve postavitve smo dobili leta 2004, zdaj pa Eduroam uporablja 199 organizacij.

Vse večja dostopnost prenosnih naprav s podporo za brezžična omrežja je vplivala tudi na rast števila gostovanj. Gostovanje je dogodek, ko se uporabnik poveže v brezžično omrežje Eduroam na organizaciji, ki ni njegova matična ustanova. Iz grafa je razvidna rast števila gostovanj v Sloveniji (klik na fotografijo vam bo odprl večjo različico grafa).

Povezuje mednarodno znanje

Brezžično izobraževalno omrežje Eduroam zagotavlja brezplačni in varni brezžični dostop na kateri koli lokaciji milijonom uporabnikov, pa naj gre za študente, znanstvenike ali raziskovalce. Porabniki se lahko povežejo takoj, ko vklopijo napravo, za prijavo v omrežje Eduroam na katerem koli kontinentu, razen na Antarktiki, pa potrebujejo eno uporabniško ime in geslo.

Na kratko o varnosti omrežja Eduroam

Eduroam zahteva uporabo standarda 802.1x, ki s šifriranjem zagotavlja, da so uporabniške poverilnice na voljo le vaši domači ustanovi. Tako je dovolj, da zaupate vaši domači ustanovi, ne glede na to, kdo upravlja infrastrukturo na kraju gostovanja.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)