Skoči na glavno vsebino

Arnes – pionir interneta, ki že 25 let povezuje znanje

torek, 30. 5. 2017 8:35

V četrt stoletja delovanja je Arnes, ki ga je vlada ustanovila v maju 1992, pomembno prispeval k informatizaciji slovenske družbe. Danes Akademska in raziskovalna mreža Slovenije z zanesljivo in zmogljivo infrastrukturo povezuje več kot 1.400 raziskovalnih, izobraževalnih in kulturnih organizacij in okoli 250.000 uporabnikov.

Izkušnje preteklosti za digitalno prihodnost

V preteklosti je bil Arnes širši javnosti poznan predvsem po elektronskih naslovih @guest.arnes.si in dostopu do interneta s klicno povezavo. Danes uporabnikom ponuja najsodobnejše storitve s področja omrežij, superračunalniške infrastrukture in računalništva v oblaku, multimedijskih storitev in drugih spletnih aplikacij ter povezavo v panevropsko omrežje GÉANT. Tudi v prihodnosti si bo Arnes prizadeval, da bo zagotavljal storitve, ki bodo pospeševali razvoj digitalne družbe v Sloveniji.

Skrb za delovanje in varnost slovenskega interneta

V okviru Arnesa delujeta Register in SI-CERT. Register upravlja domeno .si in s tem skrbi za delovanje slovenskega interneta. Domena .si je aprila letos prav tako praznovala 25 let obstoja, danes pa je registriranih že skoraj 124.000 domen. SI-CERT je nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, katerega vloga, zaradi številnih kibernetskih napadov, postaja vse bolj pomembna.

V stiku s tehnološkim razvojem

»Po zaslugi Arnesa se je Slovenija zelo zgodaj, tako rekoč med prvimi, priključila tistim državam, ki so razvijale in širile medmrežne povezave akademskih in izobraževalnih okolij, od tam pa tudi gospodarstva, javne uprave, medijev in drugih. Arnes je vseskozi v stiku z najnovejšim tehnološkim razvojem, osrednjo vlogo pa ima tudi pri zagotavljanju internetne varnosti,« je zapisano v obrazložitvi odlikovanja za zasluge zavodu Arnes, ki ga je direktorju Marku Bonaču leta 2014 podelil predsednik republike Borut Pahor.

Povezovanje znanja

15. maja je Arnes prejel tudi častno Valvasorjevo priznanje za vzpostavitev optičnih povezav muzejem in galerijam med projektom IR optika, ko je zmogljivo optično povezavo dobilo kar 754 zavodov s področja izobraževanja, znanosti in kulture.

V letošnjem letu bo Arnes začel z izvajanjem programa SIO-2020, v sklopu katerega bo na skoraj 950 vzgojno-izobraževalnih zavodih zgradil brezžična omrežja, izvedel nakup nove opreme IKT in razvil nove, napredne e-storitve in e-vsebine.

25 let gradimo omrežje ljudi

Arnes že petindvajset let gradi predvsem omrežje ljudi in ne internet stvari, zato velik poudarek namenja tudi prenosu znanja o informacijsko-komunikacijskih tehnologijah. Tehnologija omogoča vedno lažje sodelovanje, a s seboj prinaša tudi nevarnosti. Arnes ima pomembno vlogo tudi pri osveščanju javnosti o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)