Skoči na glavno vsebino

18 let SIX in medsebojnega sodelovanja slovenskih ponudnikov internetnih storitev

četrtek, 8. 3. 2012 12:24

Letos praznujemo 18 let delovanja SIX (Slovenian Internet eXchange) – stičišča omrežij ponudnikov internetnih storitev, ki je namenjeno lokalni izmenjavi prometa IP. SIX je februarja 1994 ustanovil Arnes, da bi se izognili izmenjavi slovenskega prometa preko dragih mednarodnih povezav.

Polnoletnost bomo obeležili v torek, 13. marca 2012, ob 13. uri, ko bomo v Tehnološkem parku v Ljubljani pripravili kratko slovesnost in hkrati predstavili novo storitev, ki bo omogočila enostavnejše upravljanje izmenjave prometa med ponudniki povezanimi preko SIX.

Glavna naloga SIX je zagotoviti zmogljivo in zanesljivo infrastrukturo, ki ponudnikom omogoča nižje stroške izmenjave prometa IP, uporabnikom pa boljšo uporabniško izkušnjo. Zaradi kratkih povezav je zanesljivost delovanja interneta večja, zakasnitve pri dostopu do storitev so manjše. Z obstojem SIX smo pozitivno vplivali tudi na sodelovanje med slovenskimi ponudniki internetnih storitev ter posledično na razvoj informacijske družbe v Sloveniji.

SIX je eno prvih tovrstnih stičišč omrežij v Evropi. Delovati je začel pred večino danes mnogo večjih in bolj poznanih stičišč, kot so angleški LINX, avstrijski VIX, nemški DE-CIX in nizozemski AMS-IX. Prva člana SIX sta bila Arnes in prvi komercialni ponudnik internetnih storitev v Sloveniji NIL d.o.o.

Trenutno je na SIX povezanih 20 ponudnikov internetnih storitev, med temi jih 12 že podpira novo generacijo internetnega protokola IPv6. 10 ponudnikov je zaradi velike količine prometa povezanih s povezavami prepustnosti 10 Gb/s, nekateri pa že razmišljajo o nadaljnjih pohitritvah. Skupen promet preko SIX trenutno dosega 35 Gb/s.

Da bi povečali uporabnost, smo na Arnesu za člane SIX pripravili novo storitev – strežnik usmerjevalnih poti, ki bo ponudnikom internetnih storitev poenostavil upravljanje medsebojnih povezav, zagotovil večjo ažurnost nastavitev ter zmanjšal možnost napak. Nova storitev bo prav tako predstavljena na dogodku v Tehnološkem parku.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)