Skoči na glavno vsebino

Snemanje in prenos dogodkov na vaši lokaciji

Videokonference visoke kakovosti (MCU, H.323) omogočajo snemanje in prenos zvoka, slike iz kamere in slike namizja predavateljevega računalnika v živo na splet. Zato jih lahko uporabite tudi za snemanje in prenos dogodkov na vaši lokaciji (iz dvoran, predavalnic, učilnic, ipd) na splet. To je še posebej primerna rešitev, kadar je potrebno zraven dobre (HD720p) slike iz kamere prenašati tudi sliko namizja predavateljevega računalnika (predstavitve, spletne strani, druge aplikacije), brez uporabe dragih zajemalnikov za zajemanje HD slike iz kamere (HDMI) in slike iz video izhoda računalnika (VGA).

Vaš sobni H.323 videokonferenčni sistem priključite v dvorani oz. učilnici, pri čemer lahko že kar s kamero, ki je del videokonferenčnega sistema, snemate predavatelja. Lahko pa namesto te kamere na videokonferenčni sistem priključite zunanjo (prenosno) kamero (na stojalu) in tako še lažje upravljate s kamero. Sliko namizja predavateljevega računalnika (običajno VGA izhod računalnika), ki bi ga sicer neposredno priključili na projektor, preko VGA razdelilca priključite na projektor in na VGA/DVI vhod videokonferenčnega sistema. Za zajem zvoka lahko uporabite kar namizni mikrofon, ki je del videokonferenčnega sistema. V večjih dvoranah, ki imajo urejeno ozvočenje, dvoranski mikrofonski sistem priključite na avdio vhod videokonferečnega sistema.

Če nimate svoje H.323 videokonferenčne opreme, je druga možnost, da vam morda lahko pomaga kakšna od vam bližnjih organizacij, ki že ima sobni videokonferenčni sistem. Poiščite takšno organizacijo na Arnesovem velikem seznamu organizacij s H.323 videokonferenčno opremo.

Tretja možnost je, da se za pomoč in izvedbo na vaši lokaciji obrnete na naslednja podjetja, ki tudi sicer zastopajo proizvajalce H.323 sobne videokonferenčne opreme (opremo tudi prodajajo, dajejo v najem, nudijo vzdrževanje in podporo, ipd) in hkrati nudijo tudi storitve izvedbe videokonference na vaši lokaciji:

Četrta možnost je, da poskusite vse izvesti kar sami, pa čeprav imate le spletno (USB) kamero in računalnik (Windows ali Mac). Na računalnik priključite kamero, namestite brezplačni H.323 videokonferenčni program in se z njim povežite na Arnesov MCU strežnik, kjer nastavite še snemanje in prenos v živo na splet. Če boste na splet zraven slike iz kamere pošiljali tudi sliko namizja s predavateljevega računalnika, morate tudi na predavateljev računalnik namestiti H.323 videokonferenčni program, lahko pa je oboje tudi na istem računalniku. Če imate na voljo brezžične mikrofone (za predavatelja in morda še za moderatorja in publiko), le te priključite na računalnik, sicer uporabite mikrofon, ki je vgrajen v vašo spletno kamero.

Primer uporabe Arnes MCU videokonferenc za prenos in snemanje predavanj, konferenc, ipd v predavalnici ali dvorani:

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)